Om du är en av de många som upplever skenbensskenor, då vet du hur frustrerande och försvagande det kan vara. Gubbvad är ett vanligt tillstånd som kan uppstå när man springer, går eller deltar i andra fysiska aktiviteter. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera tre tips för att minska symtomen på gubbvad och komma tillbaka till din vanliga rutin!

1. Stretch och styrka: Regelbundna stretch- och styrketräningsövningar kan hjälpa till att minska smärtan som är förknippad med skenbensspjäll. Detta kan inkludera vadsträckningar, utfall, knäböj och väggsittningar. Det är viktigt att utföra dessa övningar regelbundet för att förhindra framtida fall av gubbvad.

2. Bär lämpliga skor: Att bära rätt typ av skor för din aktivitet är viktigt när det gäller att förebygga gubbvad. Leta efter skor som ger gott om dämpning och stöd, samt skor med bra passform. Undvik skor som är slitna eller som inte ger tillräckligt stöd. Du bör också överväga att använda stödstrumpor, som kan öka flödet i benet, vilket kan minska den berömda gubbvad.

3. Ta pauser: Att ta pauser samtidigt som du deltar i någon fysisk aktivitet kan bidra till att minska risken för att utveckla gubbvad. Försök att ta en paus var 5-10 minut och sträck på vadmusklerna under pausen. Detta kan hjälpa till att minska stressen på dina smalben och ge dem tid att återhämta sig.

Om du följer dessa tips kan du minska smärtan som är förknippad med gubbvad och förhindra framtida fall av detta tillstånd. Kom alltid ihåg att lyssna på din kropp eftersom den säger till dig när du behöver vila eller sakta ner. Om du fortfarande upplever smärta efter att ha provat dessa steg, kontakta din läkare för ytterligare råd.