Ischias är ett vanligt problem för gravida kvinnor. Om du upplever ischiassmärta, oroa dig inte, du är inte ensam. I den här artikeln kommer vi att diskutera orsakerna till ischias under graviditeten och några behandlingsalternativ som är tillgängliga för dig. Vi kommer också att ge några tips om hur du hanterar dina symtom och gör din graviditet mer bekväm.

Symtom

Symtom under graviditet kan vara smärta, stickningar och domningar i nedre delen av ryggen, skinkorna och benen. Smärtan kan variera från mild till svår. Ischias orsakas av tryck på ischiasnerven, som löper från den nedre delen av ryggraden genom höfterna och ner för varje ben. Detta tryck beror ofta på en kombination av förändringar i din kropp till följd av graviditet, t.ex. ökad viktökning eller en förstorad livmoder som trycker mot ischiasnerven.

Behandling

Behandling av ischias under graviditeten fokuserar vanligtvis på att lindra symtomen snarare än att bota dem helt. Vanliga behandlingar inkluderar att applicera värme eller kyla för att minska inflammation, ta receptfria läkemedel som ibuprofen för att lindra obehag, använda fysioterapiövningar för att hjälpa till att stärka rygg- och magmusklerna och få regelbundna kiropraktiska justeringar för att hålla ryggraden i balans.

Tips för att hantera ischias under graviditeten

Utöver behandlingsalternativen finns det flera saker du kan göra hemma till behandla ischias vid graviditet. Dessa inkluderar:
– Undvik aktiviteter som belastar nedre delen av ryggen, t.ex. lyfta tunga föremål eller stå under långa perioder.
– Sitt i en bekväm stol med bra svankstöd när det är möjligt.
– Att träna lätt träning som t.ex promenader eller simning.
– Utövar yoga eller tai chi, som är speciellt utvecklad för gravida kvinnor.
– ta täta pauser under dagen för att vila och koppla av.

Se en ischiasspecialist

Om du upplever svår eller ihållande ischiassmärta är det viktigt att uppsöka en ischiasspecialist. En specialist kan ställa en korrekt diagnos och upprätta en skräddarsydd behandlingsplan som är säker för både dig och ditt barn. De kan också hjälpa dig att hantera eventuella biverkningar av medicinen eller behandlingen som föreskrivs. Boka ischiasbehandling här.

Genom att följa dessa tips och arbeta med din vårdgivare kan du kanske hitta lindring från symtomen på ischias under graviditeten och göra din graviditet mer bekväm. Kom ihåg att om du är osäker på någon aspekt av att hantera ditt tillstånd, prata alltid med din läkare innan du gör några ändringar i din rutin.

Andra typiska graviditetsproblem

Om du lider av andra problem under din graviditet, så kan det också förebyggas genom att ta hand om din hälsa. Genom att äta näringsrika måltider och träna regelbundet före, under och efter graviditeten kan du minska risken för ischias och andra typiska graviditetsrelaterade hälsoproblem. Om du dessutom följer din läkares recept för prenatala vitaminer och mediciner kan du säkerställa att du vidtar alla nödvändiga åtgärder för att hålla dig och ditt barn friska.

Om du upplever någon typ av smärta under graviditeten är det viktigt att prata med din läkare omedelbart för att lösa problemet snabbt och förhindra att det blir värre med tiden. Det är viktigt att ta väl hand om sig själv före, under och efter graviditeten för att få en frisk bebis.